среда, 6. фебруар 2013.

O Srbiji


Republika Srbija (eng. Serbia) je kontinentalna država koja se nalazi u jugoistočnoj Evorpi, a prostire se na Balkanskom poluostrvu i jednim delom u srednjoj Evropi (Panonska nizija). Glavni grad je Beograd (eng. Belgrade) sa oko 1 640 000 stanovnika, te on predstavlja administrativno i ekonomsko središte države. Srbija se graniči sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Republikom Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.
Aktuelni predsednik Republike Srbije je Tomislav Nikolić.



Geografska karta Srbije

Zastava RS

Grb RS




E dosta geografije i ustava...Ili možda nije? Svejedno, idemo sada malo da se upoznamo sa Srbijom, onakvom kakvu je čini narod. Zato, uskačite u virtuelni bus i zavirite u čari ove zemlje.


Počela bih od naroda...Narod u Srbiji je jako gostoljubiv, kulturan i fin. Naravno, ima i onih koji su sve suprotno od toga, onih koji svojim ponašanjem ruže sliku svoje zemlje. 
Pravi srpski domaćin će Vas sigurno dočekati raširenih ruku i pre svega poljubiti tri puta. Da, da, TRI puta! Neuobičajeno, ali morate priznati, jako simpatično. E, onda će Vas na samim vratima dočekati domaćica sa toplom dobrodošlicom i poslužavnikom. A, u poslužavniku kašičica, voda i slatko. 

Slatko


Zatim sledi turska kafa (doduše Turci je zovu 'srpska'). Gorčija ili slađa, retka ili jaka. Kako izaberete, tako će Vam biti posluženo. :) 

Turska (ili srpska) kafa

Nakon kafe, domaćin obično iznosi meze. Sir, kajmak, suvo meso, slanina, čvarci i uz to kao aperitiv, naravno, širom sveta poznati srpski brend RAKIJA. Srbi kažu da ona ''krepi telo, leči dušu i snaži duh. U sebi sadrži idilu srpskih voćnjaka, majstorstvo starih kazandžija i ukus malo nagorele hrastovine.'' Najpoznatija je rakija od šljive, Šljivovica. Postoji i kajsijevača, orahovača, lozovača, viljamovka, dunjevača, klekovača i td.

Šljivovica

Sve u svemu, ako izuzmemo ''crne ovce'' (kako u Srbiji nazivaju one koji se izdvajaju nekim lošim osobinama), Srbi su narod otvorenog srca i dobre duše.


Sada bismo mogli malo da kažemo nešto o nacionalnim jelima ove zemlje. :)
Prvo jelo koje bih navela jeste kajmak. Kajmak je kremast mlečni proizvod sličan siru. Razlikuju se mladi kajmak, blažeg ukusa, i stari kajmak oštrijeg ukusa i žućkaste boje.
Kajmak

Sledeće jelo je svakako gibanica. Poznato srpsko jelo napravljeno od domaćih kora i isto tako domaćeg sira.
Gibanica

Na ovoj listi odabranih srpskih jela je sarma! Prelepo tradicionalno kulinarsko čudo od kiselog kupusa i mlevenog mesa. Njam, njam, njam!!!
Sarma


Jeste li ogladneli od ovako divne hrane? :) Pripremite se jer ovo nije sve! Slede čvarci! Jelo koje skoro samo u Srbiji pravi. Jedino još u Dominikanskoj Republici možete naći čvarke na trpezi. Verovali ili ne!
Čvarci


Naravno postoji još mnogo jela koja se ubrajaju među nacinalna, ali ja sam odabrala samo nekoliko, meni najzanimljivijih. Svakako ne mogu da ne pomenem ni činjenicu da su u Srbiji dve najomiljenije vrste mesa prasetina i jagnjetina. Braćo Srbi, prijatno!


A sada malo muzikeeeeeeeeee! :D Ako pričamo o umetničkoj muzici, onda je apsolutno najpoznatiji Stevan Stojanović Mokranjac i njegove ''Rukoveti''. Tik uz njega stoje Kornelije Kovač, Stevan Hristić i Stranislav Binički. 
Stevan Stojanović Mokranjac

Kada je narodna muzika u pitanju,  u 19, veku (i malo ranije) za njeno izvođenje korišćene su gusle i frula, dok su u Vojvodini tambura i gajde. Kasnije, pa sve do danas glavni instrumenti narodne muzike su harmonika i violina. U Srbiji su takođe jako popularni i trubači, te se shodno time svake godine organizuje Sabor trubača u Guči, gde se ujedno bira i prva truba Srbije. Najpoznatiji trubač ove zemlje je Boban Marković. 'Ajmo, veselooooo! Opaaaa! :D
Sabor trubača u Guči

Najvažniji predstavnici narodne muzike su pevači Cune Gojković, Tozovac, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Lepa Lukić, Olivera Katarina i legendarni Toma Zdravković koji je nedavno dobio spomen u Leskovcu, gradu na jugu Srbije. Mnogi današnji pevači iz ovog domena muzike su poznati, takoreći, u celoj Evropi, kao npr. Lepa Brena, Aca Lukas, Ceca, Jelena Karleuša, Seka Aleksić, Dragana Mirković i td.
Spomenik Tomi Zdravković

Cune Gojković


Što se zabavne muzike tiče velika imena bila su Đorđe Marjanović i Lola Novaković, a danas neizostavna imena su Đorđe Balašević i Zdravko Čolić. Srbija zna zašto! 
Đorđe Balašević


Rock muzika je u Srbiji počela da se razvija 60-ih godina, ali je svoju popularnost dostigla tek 80-ih zahvaljujući grupama: Idoli, Ekatarina Velika, Električni orgazam, i još uvek popularnoj Robljoj čorbi. 
Još jedna važna informacija o srpskoj muzici je i to da je ova zemlja pobedila na takmičenju Eurosong u Helsinkiju 2007. godine. Ovo prestižno takmičenje u Beograd je donela Marija Šerifović sa pesmom ''Molitva''. Bravo Maro! :D 
Marija Šerifović u Helsinkiju

http://www.youtube.com/watch?v=FSueQN1QvV4 - ''Molitva''


Hajde sada maaalo da odletimo na kinematografiju, može? :D
Srpska kinematografija je jedna od vodećih u istočnoj Evropi. Na međunarodnoj sceni su se istakli režiseri Slobodan Šijan, Goran Paskaljević, Goran Marković i najnagrađivaniji srpski režiser (dobitik i dve Zlatne palme na festu u Kanu) Emir Kusturica.
Emir Kusturica

Poznati glumci 20. veka su : Miodrag Petrović Čkalja, Pavle Vujisić, Ljubiša Jovanović, Ljuba Tadić, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Bata Živojinović, Seka Sablić, Ljubiša Samardžić, Mira Banjac, Bora Todorović i mnogi drugi.  
Bata Živojinović

U današnje vreme među najpopularnije glumce spadaju:  Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković, Katarina Radivojević, Nebojša Glogovac, Nikola Đuričko, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i još mnoooooooogo njih.
Sloboda Mićalović i Ivan Bosiljčić


Dragi moji, ovo je bio prvi deo priče o Srbiji. Nastavak očekujte uskoro. Ne bih da vas zatrpam odmah velikom količinom informacija...:D
Do sledećeg čitanja! Yeya

Нема коментара:

Постави коментар